Euroopan unionin uusi VSME-standardi (Voluntary Standard for non-listed Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises) on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka eivät kuulu CSRD-direktiivin piiriin mutta haluavat raportoida vastuullisuudestaan. Standardin tavoitteena on antaa yrityksen kestävyyteen liittyviä tietoja sidosryhmille sekä parantaa yritysten omaa vastuullisuushallintaa ja rahoituksen saatavuutta. Kaikki nämä tavoitteet kuulostavat hyviltä, mutta valitettavasti standardi jää kauas pk-yritysten ja niiden sidosryhmien todellisista tarpeista.

Pk-yritysten arjessa vastuullisuustyö rakentuu pitkälti yrittäjien ja yritysten arvojen, toimintaympäristön ja käytännön tekojen varaan, mutta näihin VSME ei juuri ota kantaa. Sen sijaan raportointi painottuu laajoihin tietopisteisiin, jotka eivät välttämättä tue pk-yritysten konkreettista vastuullisuustyötä. Tämä tekee standardista epäkäytännöllisen ja pahimmillaan harhaanjohtavan työkalun pk-yrityksille.

Tämä tekee standardista epäkäytännöllisen ja pahimmillaan harhaanjohtavan työkalun pk-yrityksille.

Etäinen yritysten arjesta

Pk-yritykset tekevät vastuullisuutta osana päivittäistä toimintaa – energiatehokkuutta, resurssien säästöä, työntekijöiden hyvinvoinnin edistämistä ja läpinäkyvää liiketoimintaa. Näiden teemojen integrointi osaksi liiketoiminnan kehittämistä on se, mikä lopulta tekee vastuullisuudesta vaikuttavaa​.

VSME:n rakenne sen sijaan eriyttää vastuullisuuden omaksi raportointitehtäväkseen, joka ei välttämättä tue yritysten strategista kehittämistä. Standardi ei myöskään tunnista sitä, että pk-yritysten vastuullisuustyö on voimakkaasti sidoksissa liiketoiminnan ytimeen, yrityksen arvoihin ja toimintaympäristöön​.

Biodiversiteetti -tietopisteiden merkityksettömyys

VSME sisältää tietopisteitä luonnon monimuotoisuuden osalta (esim. yrityksen sijainti luonnonsuojelualueiden läheisyydessä)​. Tämä ei kuitenkaan kannusta pk-yrityksiä tekemään konkreettisia toimenpiteitä luontokadon hillitsemiseksi, vaan lähinnä dokumentoimaan passiivista tilannetta.

Pk-yrityksillä on paljon keinoja vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen – esimerkiksi toimitusketjun vastuullisuuskriteerit, hankintojen kestävyyden parantaminen ja omien toimintatapojen kehittäminen. Näistä standardissa ei kuitenkaan puhuta.

Sosiaalinen vastuu – pelkkää sukupuolijakaumaa?

VSME:n sosiaalisen vastuun osa-alue keskittyy pitkälti sukupuolijakaumaan ja tasa-arvokysymyksiin yrityksissä​. Vaikka nämä ovat tärkeitä teemoja, ne eivät läheskään kata pk-yritysten sosiaalisen vastuun koko kuvaa eivätkä ole sen ytimessä.

Pk-yritysten arjessa sosiaalinen vastuu tarkoittaa henkilöstön hyvinvoinnin tukemista, työterveyttä, osaamisen kehittämistä, työaikajärjestelyitä, joustavuutta ja hyvää työnantajakuvaa​. Näihin standardi ei kuitenkaan anna suuntaviivoja.

Strateginen vastuullisuustyö puuttuu

Vastuullisuustyön tulisi tukea yrityksen strategiaa ja liiketoiminnan kehittymistä. VSME ei kuitenkaan tarjoa mitään konkreettista työkalua vastuullisuustavoitteiden asettamiseen tai niiden mittaamiseen muuten kuin mainitsemalla ne ohimennen​. Tämä tekee standardista enemmän hallinnollisen raportointivelvoitteen kuin aidon työkalun vastuullisuustyön kehittämiseen.

Pk-yrityksissä vastuullisuustyön tavoitteiden tulee olla selkeitä, mitattavia ja liiketoimintaan sidottuja. Ilman tätä vastuullisuustyö jää irralliseksi, eikä se tuota pitkän aikavälin lisäarvoa yritykselle​.

Miten pk-yritysten kannattaa edetä?

Suosittelen edelleen pk-yrityksiä keskittymään liiketoimintaan integroidun vastuullisuustyön rakentamiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa:

  • Yrityksen strategiaan sidottua kaksoisolennaisuusanalyysiin perustuvaa vastuullisuussuunnitelmaa – mitkä vastuullisuusteemat ovat liiketoiminnan kannalta olennaisia? Miten vastuullisuus tukee yrityksen kasvua ja kilpailukykyä?​
  • Konkreettisia, mitattavia tavoitteita – vastuullisuustyö kannattaa rakentaa systemaattisesti niin, että asetetut tavoitteet ovat saavutettavissa ja mitattavissa​.
  • Sidosryhmien osallistamista – asiakkaat, työntekijät ja yhteistyökumppanit on syytä ottaa mukaan vastuullisuustyöhön, sillä heidän odotuksensa vaikuttavat liiketoiminnan menestykseen​.

Pk-yritykset eivät tarvitse lisää byrokratiaa ja raportointikuormaa, vaan vaikuttavaa ja strategista vastuullisuustyötä, joka tukee liiketoimintaa.

Pk-yritykset eivät tarvitse lisää byrokratiaa ja raportointikuormaa, vaan vaikuttavaa ja strategista vastuullisuustyötä, joka tukee liiketoimintaa.

VSME on tarkoitettu kevennetyksi versioksi EU:n kestävyysraporrointidirektiivin CSRD ESRS-standardeista, mutta se ei vastaa pk-yritysten tarpeisiin. Se on etäinen arjen vastuullisuustyöstä, eikä se kannusta riittävästi eikä tarjoa käytännön työkaluja yrityksen vastuullisuustyön strategiseen kehittämiseen.

Hyvää standardissa on ainakin se, että se kannustaa yrityksiä selvittämään päästönsä, mikä mahdollistaa niiden suunnitelmallisen vähentämisen. Standardin voidaan myös katsoa tuovan pk-yritysten vastuullisuusraportointiin yhdenmukaisuutta ja vertailukelpoisuutta. Tosin tästä saatava hyöty jää kyseenlaiseksi, jos raportoitavat tiedot eivät ole oleellisia. Nykymuodossaan VSME uhkaa jäädä yhdeksi EU-byrokratian ja sääntelyn kukkaseksi muiden joukossa.

Suosittelen pk-yrityksille ydinliiketoimintaan sidottua ja sitä tukevaa strategiatyötä myös vastuullisuuden näkökulmasta. Yritysten kannattaa rakentaa oma vastuullisuustyönsä liiketoimintalähtöisesti ja mitattavasti sekä raportoida siitä oman näköisesti ja kokoisesti. VSME voidaan nähdä tämän raportoinnin yhtenä työkaluna, mutta se ei korvaa strategiaan sidottua vastuullisuustyötä ja sen asianmukaista raportointia.