Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2025 ns. Omnibus-muutosehdotuksen, joka tuo merkittäviä kevennyksiä ja täsmennyksiä yritysvastuun raportointivaatimuksiin. Vaikka kyseessä on vasta ehdotus, joka odottaa Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyntää, se ohjaa jo nyt yritysten ja asiantuntijoiden valmistautumista tulevaan. Vastuullisuusraportointi muuttuu jälleen.
–
Mikä Omnibus-ehdotus on?
Omnibus-ehdotus on komission aloite, jolla pyritään yksinkertaistamaan ja keventämään CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja taksonomia-asetuksen mukaisia raportointivaatimuksia. Se sisältää neljä keskeistä muutosta:
- Raportointivelvollisuus rajataan vain yli 1000 työntekijän yrityksiin. Tämä kaventaa raportointivelvollisten joukkoa huomattavasti nykyisestään.
- Raportoinnin aikataulua lykätään. Toisen vaiheen raportointivelvollisuuden (suuret yritykset, jotka eivät vielä raportoi) alkua siirretään vuoteen 2027, ja kolmannen vaiheen (listatut pk-yritykset) vuoteen 2028.
- ESRS-standardien sisältöä yksinkertaistetaan. Tietopisteiden määrää karsitaan, epäselvyyksiä täsmennetään, ja toimialakohtaisista standardeista luovutaan.
- EU-taksonomian soveltaminen rajoittuu suurimpiin yrityksiin. Alle 1000 työntekijän yrityksille taksonomiaraportointi on jatkossa vapaaehtoista.
–
Mitä Omnibus tarkoittaa pk-yrityksille?
Vaikka suurin osa pk-yrityksistä jää täysin raportointivelvoitteen ulkopuolelle, vastuullisuustyön tarve ei poistu. Asiakkaat, rahoittajat ja suuret yritykset edellyttävät toimitusketjuiltaan vastuullisuustietoa ja -näyttöjä. Yritys, joka osaa esittää uskottavasti vastuullisuutensa periaatteet, nykytilan ja tavoitteet, on vahvemmassa asemassa kaikissa liiketoimintasuhteissa.
Yritys, joka osaa esittää uskottavasti vastuullisuutensa periaatteet, nykytilan ja tavoitteet, on vahvemmassa asemassa kaikissa liiketoimintasuhteissa.
Suosittelen, että alle 1000 työntekijän yritykset rakentavat liiketoimintalähtöisen vastuullisuusstrategian CSRD-raportoinnin sijaan. Yritysten tulee keskittyä ydinliiketoimintaansa ja sidosryhmäodotuksiin liittyviin keskeisiin vastuullisuustyön teemoihin. Käytännössä pk-yritysten on nyt mahdollisuus rakentaa vastuullisuustyönsä ilman kiirettä, mutta oikeaan suuntaan siten, että se tukee yrityksen liiketoimintaa ja tuloksentekokykyä.
–
Vastuullisuustyön itsearviointi pk-yritysten tueksi
Käkikuun maksuton vastuullisuustyön itsearviointilomake mahdollistaa yrityksen vastuullisuustyön nykytilan kartoituksen ja toimii perustana yrityksen vastuullisuusraportille ja -strategialle. Lomake on käytännönläheinen työkalu, joka perustuu pk-yritysten vapaaehtoiseen yritysvastuun VSME-raportointistandardiin ja laajaan kokemukseemme pk-yritysten vastuullisuustyön kehittämisestä.
Yrityksen vastuullisuustyön itsearviointiin perustuva vastuullisuusraportti on kooste yrityksen vastuullisuustyön nykytilasta. Sitä käytetään sisäiseen kehitystyöhön, ulkoiseen sidosryhmäviestintään ja yrityksen vastuullisuusstrategiatyön perustana.
Vastuullisuusstrategian rakentaminen aloitetaan itsearvioinnin tulosten ja sidosryhmätyön pohjalta. Pk-yrityksen kevennetyssä kaksoisolennaisuusanalyysissä määritetään yrityksen vastuullisuustyön päämäärä, tavoitteet, toimet ja mittarit. Tämä kevennetty kaksoisolennaisuusanalyysi sisältää nykytilan selvityksen, vastuullisuusteemojen esitunnistuksen, sidosryhmäkuulemisen, yrityksen ydinliiketoiminnan kannalta olennaisten vastuullisuusteemojen valinnan ja koko prosessin dokumentoinnin.
–
Nyt on oikea hetki toimia – yrityksen omilla ehdoilla
Omnibus-muutosehdotus antaa pk-yrityksille hengähdystauon, mutta se ei poista vastuullisuustyön merkitystä liiketoiminnalle. Yritysten on huomattavasti helpompaa rakentaa vastuullisuustyön perusta proaktiivisesti ajoissa ja rauhassa kuin reagoida kiireellisesti ulkoisiin vaatimuksiin.
Suosittelen pk-yrityksille seuraavia vastuullisuustyön askelia:
- Tee itsearviointi vastuullisuustyöstä – saat kokonaiskuvan nykytilasta
- Käytä itsearviointiin perustuvaa vastuullisuusraporttia sisäisenä vastuullisuustyön kehittämisen työkaluna ja sidosryhmäviestinnässä
- Tunnista kevennetyn kaksoisolennaisuusanalyysin avulla yrityksen olennaiset vastuullisuusteemat
- Kirjaa tavoitteet ja mittarit – niiden ei tarvitse olla monimutkaisia, kunhan ne ovat konkreettisia ja vaikuttavia
- Viesti avoimesti – henkilöstölle, verkkosivuille, tarjouksiin, asiakasmateriaaleihin
–
Lopuksi
CSRD ja sen ESRS-standardit ovat luoneet rakenteen, jonka kautta yritysten vastuullisuustyötä arvioidaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Vaikka pk-yritykset eivät tule kuulumaan suoraan raportointivelvoitteen piiriin, niiden odotetaan yhä useammin pystyvän vastaamaan vastuullisuutta koskeviin kysymyksiin.
Yrityksen vastuullisuustyön itsearviointiin perustuva strategiatyö tarjoaa pk-yrityksille helpon ja jäsennellyn tavan ottaa ensiaskeleet omista lähtökohdista, mutta EU:n linjaa ennakoiden. Omnibus antaa mahdollisuuden hengähtää, mutta se ei poista vastuullisuuden merkitystä liiketoiminnassa.
Tilaa vastuullisuustyön itsearviointilomake tästä.
