VSME - Käkikuu

VSME-standardi – epäkäytännöllinen viitekehys pk-yritysten vastuullisuusraportointiin

Euroopan unionin uusi VSME-standardi (Voluntary Standard for non-listed Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises) on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka eivät kuulu CSRD-direktiivin piiriin mutta haluavat raportoida vastuullisuudestaan. Standardin tavoitteena on antaa yrityksen kestävyyteen liittyviä tietoja sidosryhmille sekä parantaa yritysten omaa vastuullisuushallintaa ja rahoituksen saatavuutta. Kaikki nämä tavoitteet kuulostavat hyviltä, mutta valitettavasti standardi Lue lisää…

Käkikuu Vastuullisuustyön kuusi askelta

Pk-yrityksen vastuullisuustyön kuusi askelta

Vastuullisuus ei ole pelkkä trendisana, vaan keino rakentaa kestävämpää ja taloudellisesti kannattavampaa liiketoimintaa. Moni pk-yritys kokee vastuullisuuden olevan suuryritysten pelikenttä, mutta todellisuudessa juuri pk-yrityksillä on valtavia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaansa vastuullisilla teoillaan. Miten sitten päästä alkuun ja varmistaa, että vastuullisuustyö tuottaa tuloksia? Tässä ovat pk-yrityksen vastuullisuustyön kuusi askelta, joiden avulla yrityksesi Lue lisää…

Yritysvastuu, vastuullisuustyö, CSRD, ESRS, ESG, vastuullisuustrendit

Vastuullisuustrendit vuodelle 2025 – Mitä pk-yritysten kannattaa tietää?

Vastuullisuus on vakiinnuttamassa asemaansa myös pk-yritysten liiketoiminnassa. Vuoden 2025 vastuullisuustrendit asettavat selkeitä yritysten vastuullisuustyön askelmerkkejä, joihin pk-yritysten on syytä valmistautua, erityisesti kiristyvän sääntelyn, muuttuvien asiakasodotusten ja teknologian kehittymisen valossa. Tässä muutama näkökulma vastuullisuustrendeihin ja vinkkejä pk-yrityksen vastuullisuustyöhön 2025. – 1. Kiristyvä sääntely ja sen vaikutukset pk-yrityksiin Vuonna 2025 vastuullisuusraportoinnin velvoitteet Lue lisää…

CSRD-direktiivin vaikutukset pk-yrityksiin

CSRD-direktiivi pk-yritysten vastuullisuustyön tukena: mahdollisuus suunnitelmallisuuteen ja vaikuttavuuteen

CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja sen mukana tullut laajempi yritysten kestävyysraportointivelvoite puhuttavat yritysmaailmassa. Vaikka CSRD ja sen ESRS-standardit (European Sustainability Reporting Standards) eivät suoraan velvoita pienempiä ja keskisuuria yrityksiä, sen vaikutukset ulottuvat myös pk-sektorille. Kun suuret yritykset ja pörssiyhtiöt raportoivat vastuullisuustoimistaan entistä yksityiskohtaisemmin, vastuullisuusvaatimukset ja -odotukset heijastuvat väistämättä pk-yrityksiin, Lue lisää…

yritysvastuu, uudet teknologiat

Vastuullisuustyön tulevaisuus: Miten uudet teknologiat muuttavat pk-yritysten toimintaa?

Uudet teknologiat, kuten tekoäly (AI), esineiden internet (IoT), lohkoketju ja lisätty/virtuaalitodellisuus (AR/VR), tulevat mullistamaan vastuullisuustyön kaikenkokoisissa yrityksissä jo ihan lähivuosina. Miten nämä nousevat teknologiat muuttavat vastuullisuustyötä pk-yrityksissä ja millaisella aikataululla voimme odottaa näiden kehitysten yleistyvän? Yritysten vastuullisuustyö on tulossa yhä keskeisemmäksi osaksi niiden arkea. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea lisääntyneet säätelyvaatimukset, Lue lisää…

Kaksoisolennaisuusanalyysi

CSRD-direktiivin mukainen kaksoisolennaisuusanalyysi pk-yrityksissä

Yritysten kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja sen mukainen kaksoisolennaisuusanalyysi ovat tuoneet uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia yritysten vastuullisuustyöhön. Vaikka direktiivi koskee pääasiassa suuria yrityksiä, myös pk-yritykset voivat hyötyä sen periaatteiden soveltamisesta. Tämä kirjoituksessa tarkastelen, mitä kaksoisolennaisuusanalyysi on ja mitä se käytännössä merkitsee pk-yrityksille, jotka eivät ole direktiivin mukaisen sääntelyn Lue lisää…

CSRD, ESRS, kestävä kehitys, yritysvastuu

Muna vai kana?

Kumpi oli ensin, yrityksen vastuullisuusstrategia vai -raportti? Yritysten kestävyysraportoinnin CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive) asteittainen voimaantulo on aiheuttanut säpinää ennen kaikkea suurissa alle 500 henkilöä työllistävissä yrityksissä, jotka ovat ensi vuonna tulossa raportointivelvollisuuden piiriin. Myös monessa keskisuuressa enintään 250 työntekijän yrityksessä, joissa raportointivelvollisuuden rajat alkavat lähestyä, mietitään raportointivelvollisuuden mukanaan tuomia Lue lisää…

yritysvastuu, olennaisuuden arviointi

Olennaisuuden arviointi yritysvastuutyössä

Yritysvastuutyö on laaja kokonaisuus, johon liittyy paljon vaiheita ja työtä etenkin aloitusvaiheessa eli silloin, kun aletaan rakentaa yritykselle vastuullisuusstrategiaa. Olennaisuuden arvioinnilla on tässä merkittävä rooli, sillä kaikkea ei voi eikä kannata yrittää tehdä, vaan vastuullisuustyössäkin on keskityttävä yrityksen toiminnan olennaisiin vaikutuksiin, riskeihin ja mahdollisuuksiin. Keskittymällä olennaiseen saadaan vastuullisuustyössäkin aikaan parhaat Lue lisää…

CSRD-raportointi

Mitä yritysten vastuullisuusraportoinnin CSRD-direktiivin mukaiset ESRS-standardit pitävät sisällään – mitä asioita yritykset tulevaisuudessa raportoivat?

Tammikuussa 2023 voimaan astunut EU:n Yritysten kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) tuo yritysvastuun raportoinnin perinteisen tilinpäätösraportoinnin rinnalle yhdenvertaiseksi osaksi yrityksen tilinpäätöstä ja vuosikertomusta. Tämä on merkittävä muutos, joka asettaa askelmerkit koko yritysraportoinnin tulevaisuudelle kaikenkokoisissa yrityksissä. Direktiivin mukaisissa ESRS-standardeissa (European Sustainability Reporting Standards) määritetään tiedot, jotka yritysten on raportoitava olennaisiksi Lue lisää…