pk-yritys, mikroyritys, vastuullisuustyö, vastuullisuus, yritysvastuu, vastuullisuusraportti, kestävyysraportti, vastuullisuusstrategia, VSME, CSRD. ESRS

Vastuullisuustyön haltuunotto pk-yrityksissä – itsearviointi antaa suunnan ja konkretian

Pk-yritysten toimintaympäristö muuttuu nopeasti – lainsäädäntö muuttuu, sidosryhmien odotukset kasvavat ja vastuullisuuteen liittyvät kilpailuedut korostuvat yhä selvemmin. Kuitenkin monelle pienelle ja keskisuurelle yritykselle vastuullisuustyö voi edelleen näyttäytyä hajanaisena kokonaisuutena ilman selkeää etenemissuunnitelmaa. Tässä tilanteessa tärkein askel on usein pysähtyä, kartoittaa nykytila ja hahmottaa, mistä juuri meidän yrityksessämme on vastuullisuudessa kysymys. Vastuullisuustyön itsearviointi on tähän tehokas työkalu. Miksi vastuullisuustyö kannattaa aloittaa itsearvioinnilla? Ilman ymmärrystä nykytilasta vastuullisuustyö jää helposti satunnaiseksi puuhasteluksi. Yrityksessä saatetaan tehdä paljonkin vastuullisia asioita Lue lisää…

Luottamus, vastuullisuus, yritysvastuu, työyhteisö, johtaminen

Luottamus työyhteisössä: menestyksen perusta ja vastuullisuuden kivijalka

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Vielä kymmenen vuotta sitten työpaikkailmoituksissa korostettiin joustavuutta, yhteistyötaitoja ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Sittemmin painopiste on siirtynyt selkeämmin niin kutsuttuihin ”koviin arvoihin” ja yksilökeskeisyyteen, joissa työntekijältä odotetaan esimerkiksi paineensietokykyä, vastuunkantoa ja tuloshakuisuutta. Tämä muutos asettaa uusia haasteita työyhteisöjen dynamiikalle ja yhteistyölle. Yksi tekijä kuitenkin säilyttää ja jopa kasvattaa merkitystään organisaation menestyksen, hyvinvoinnin ja vastuullisuuden perustana: luottamus. Luottamus on elintärkeää aineettoman pääoman hyödyntämiseksi. Se mahdollistaa riskin ottamisen ja sitoutumisen sekä Lue lisää…

omnibus, CSRD, ESRS, VSME, yritysvastuu, vastuullisuus, kestävyysraportointi, kaksoisolennaisuusanalyysi, vastuullisuustyön itsearviointi, pk-yritys

Vastuullisuusraportointi muuttuu – mitä se tarkoittaa pk-yrityksille?

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2025 ns. Omnibus-muutosehdotuksen, joka tuo merkittäviä kevennyksiä ja täsmennyksiä yritysvastuun raportointivaatimuksiin. Vaikka kyseessä on vasta ehdotus, joka odottaa Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyntää, se ohjaa jo nyt yritysten ja asiantuntijoiden valmistautumista tulevaan. Vastuullisuusraportointi muuttuu jälleen. – Mikä Omnibus-ehdotus on? Omnibus-ehdotus on komission aloite, jolla pyritään yksinkertaistamaan ja keventämään CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja taksonomia-asetuksen mukaisia raportointivaatimuksia. Se sisältää neljä keskeistä muutosta: – Mitä Omnibus tarkoittaa pk-yrityksille? Vaikka suurin osa pk-yrityksistä Lue lisää…

VSME - Käkikuu

VSME-standardi – epäkäytännöllinen viitekehys pk-yritysten vastuullisuusraportointiin

Euroopan unionin uusi VSME-standardi (Voluntary Standard for non-listed Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises) on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka eivät kuulu CSRD-direktiivin piiriin mutta haluavat raportoida vastuullisuudestaan. Standardin tavoitteena on antaa yrityksen kestävyyteen liittyviä tietoja sidosryhmille sekä parantaa yritysten omaa vastuullisuushallintaa ja rahoituksen saatavuutta. Kaikki nämä tavoitteet kuulostavat hyviltä, mutta valitettavasti standardi jää kauas pk-yritysten ja niiden sidosryhmien todellisista tarpeista. Pk-yritysten arjessa vastuullisuustyö rakentuu pitkälti yrittäjien ja yritysten arvojen, toimintaympäristön ja käytännön tekojen varaan, mutta näihin VSME Lue lisää…

Käkikuu Vastuullisuustyön kuusi askelta

Pk-yrityksen vastuullisuustyön kuusi askelta

Vastuullisuus ei ole pelkkä trendisana, vaan keino rakentaa kestävämpää ja taloudellisesti kannattavampaa liiketoimintaa. Moni pk-yritys kokee vastuullisuuden olevan suuryritysten pelikenttä, mutta todellisuudessa juuri pk-yrityksillä on valtavia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaansa vastuullisilla teoillaan. Miten sitten päästä alkuun ja varmistaa, että vastuullisuustyö tuottaa tuloksia? Tässä ovat pk-yrityksen vastuullisuustyön kuusi askelta, joiden avulla yrityksesi voi rakentaa kestävää liiketoimintaa. – 1. Istu kannonnokkaan, ota kuppi kahvia ja mieti, mitä hyötyä vastuullisuustyöstä on yrityksellesi Kaikki lähtee ymmärryksestä: miksi vastuullisuus on merkityksellistä Lue lisää…

perehdytys on osa yrityksen vastuullisuustyötä

Perehdytys ja hyvä työilmapiiri osana yrityksen vastuullisuustyötä

Usein kuulee sanottavan, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Mielestäni tämä on totta ja siksi työntekijä pitäisi pystyä sitouttamaan yritykseen heti alkumetreiltä lähtien. Tärkeitä asioita sitouttamisen näkökulmasta on, että uusi työntekijä kokee olevansa tervetullut ja että työpaikalla on hyvä työilmapiiri. Työkaluja näiden asioiden saavuttamiseksi ovat hyvä perehdytys sekä avoin, tasa-arvoinen ja arvostava työkulttuuri. Henkilökunnan suuri vaihtuvuus tulee kalliiksi yritykselle, sillä uuden ihmisen kouluttaminen työtehtävään vie aina resursseja. Hyvä työilmapiiri puolestaan tutkitusti vähentää työntekijöiden sairauspoissaoloja ja nostaa työn Lue lisää…

Yritysvastuu, vastuullisuustyö, CSRD, ESRS, ESG, vastuullisuustrendit

Vastuullisuustrendit vuodelle 2025 – Mitä pk-yritysten kannattaa tietää?

Vastuullisuus on vakiinnuttamassa asemaansa myös pk-yritysten liiketoiminnassa. Vuoden 2025 vastuullisuustrendit asettavat selkeitä yritysten vastuullisuustyön askelmerkkejä, joihin pk-yritysten on syytä valmistautua, erityisesti kiristyvän sääntelyn, muuttuvien asiakasodotusten ja teknologian kehittymisen valossa. Tässä muutama näkökulma vastuullisuustrendeihin ja vinkkejä pk-yrityksen vastuullisuustyöhön 2025. – 1. Kiristyvä sääntely ja sen vaikutukset pk-yrityksiin Vuonna 2025 vastuullisuusraportoinnin velvoitteet laajenevat merkittävästi, erityisesti EU:n kestävyysraportointidirektiivin Corporate Responsibility Reporting Directive (CSRD) myötä. Vaikka direktiivin velvoitteet kohdistuvat suuriin yrityksiin, sen suorat ja epäsuorat vaikutukset pk-yrityksiin ovat kasvamassa Lue lisää…

CSRD-direktiivin vaikutukset pk-yrityksiin

CSRD-direktiivi pk-yritysten vastuullisuustyön tukena: mahdollisuus suunnitelmallisuuteen ja vaikuttavuuteen

CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja sen mukana tullut laajempi yritysten kestävyysraportointivelvoite puhuttavat yritysmaailmassa. Vaikka CSRD ja sen ESRS-standardit (European Sustainability Reporting Standards) eivät suoraan velvoita pienempiä ja keskisuuria yrityksiä, sen vaikutukset ulottuvat myös pk-sektorille. Kun suuret yritykset ja pörssiyhtiöt raportoivat vastuullisuustoimistaan entistä yksityiskohtaisemmin, vastuullisuusvaatimukset ja -odotukset heijastuvat väistämättä pk-yrityksiin, erityisesti sidosryhmäodotusten, toimitusketjujen ja yleisen asenneilmapiirin kautta. – Ryhtiä ja tavoitteellisuutta vastuullisuustyöhön Kaikki yritykset tekevät jossain määrin vastuullisuustyötä. Se voi ilmetä vaikkapa energiansäästötoimenpiteinä, paikallisten yhteistyökumppaneiden Lue lisää…

yritysvastuu, uudet teknologiat

Vastuullisuustyön tulevaisuus: Miten uudet teknologiat muuttavat pk-yritysten toimintaa?

Uudet teknologiat, kuten tekoäly (AI), esineiden internet (IoT), lohkoketju ja lisätty/virtuaalitodellisuus (AR/VR), tulevat mullistamaan vastuullisuustyön kaikenkokoisissa yrityksissä jo ihan lähivuosina. Miten nämä nousevat teknologiat muuttavat vastuullisuustyötä pk-yrityksissä ja millaisella aikataululla voimme odottaa näiden kehitysten yleistyvän? Yritysten vastuullisuustyö on tulossa yhä keskeisemmäksi osaksi niiden arkea. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea lisääntyneet säätelyvaatimukset, kuten EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Suurille yrityksille siirtymä kohti kattavaa vastuullisuusraportointia voi olla haastavaa, mutta hallittavissa niiden resurssien ansiosta. Sen sijaan Lue lisää…

yritysvastuu, vastuullisuus, innovaatio, teknologia

Teknologiset innovaatiot vastuullisuuden edistäjinä pk-yrityksissä

Pk-yrityksillä on tärkeä rooli kestävän kehityksen edistämisessä ja vastuullisuustyössä, vaikka resurssit ja asiantuntemus voivat olla rajallisia. Teknologiset innovaatiot tarjoavat uusia työkaluja, jotka voivat auttaa myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä seuraamaan, vähentämään ja raportoimaan ympäristövaikutuksiaan tehokkaammin kuin koskaan ennen. Tekoäly (AI), esineiden internet (IoT) ja lohkoketjuteknologia (blockchain) ovat esimerkkejä teknologioista, jotka mahdollistavat vastuullisen liiketoiminnan edistämisen pk-yrityksissä. – Tekoälyn rooli ympäristövaikutusten seurannassa ja vähentämisessä Tekoäly tarjoaa valtavia mahdollisuuksia pk-yrityksille, erityisesti ympäristövaikutusten seurannan ja analysoinnin osalta. Tekoälypohjaiset analytiikkajärjestelmät Lue lisää…

fiFI