Uudet teknologiat yritysten vastuullisuustyössä

Vastuullisuustyön tulevaisuus: Miten uudet teknologiat muuttavat pk-yritysten toimintaa?

Uudet teknologiat, kuten tekoäly (AI), esineiden internet (IoT), lohkoketju ja lisätty/virtuaalitodellisuus (AR/VR), tulevat mullistamaan vastuullisuustyön kaikenkokoisissa yrityksissä jo ihan lähivuosina. Miten nämä nousevat teknologiat muuttavat vastuullisuustyötä pk-yrityksissä ja millaisella aikataululla voimme odottaa näiden kehitysten yleistyvän? Yritysten vastuullisuustyö on tulossa yhä keskeisemmäksi osaksi niiden arkea. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea lisääntyneet säätelyvaatimukset, kuten EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivi Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Suurille yrityksille siirtymä kohti kattavaa vastuullisuusraportointia voi olla haastavaa, mutta hallittavissa niiden resurssien ansiosta. Sen sijaan Lue lisää…

Uudet teknologiat - Käkikuu

Teknologiset innovaatiot vastuullisuuden edistäjinä pk-yrityksissä

Pk-yrityksillä on tärkeä rooli kestävän kehityksen edistämisessä ja vastuullisuustyössä, vaikka resurssit ja asiantuntemus voivat olla rajallisia. Teknologiset innovaatiot tarjoavat uusia työkaluja, jotka voivat auttaa myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä seuraamaan, vähentämään ja raportoimaan ympäristövaikutuksiaan tehokkaammin kuin koskaan ennen. Tekoäly (AI), esineiden internet (IoT) ja lohkoketjuteknologia (blockchain) ovat esimerkkejä teknologioista, jotka mahdollistavat vastuullisen liiketoiminnan edistämisen pk-yrityksissä. – Tekoälyn rooli ympäristövaikutusten seurannassa ja vähentämisessä Tekoäly tarjoaa valtavia mahdollisuuksia pk-yrityksille, erityisesti ympäristövaikutusten seurannan ja analysoinnin osalta. Tekoälypohjaiset analytiikkajärjestelmät Lue lisää…

Vapaaehtoinen kestävyysraportointiohje

Pk-yritysten kestävyysraportoinnin uusi aika

Kestävyysraportointi on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi yritysten toimintaa. Vaikka suurten yritysten on jo pitkään odotettu raportoivan toiminnastaan ympäristöön, sosiaalisiin asioihin ja hallintotapoihin (ESG) liittyen, nyt myös pienille ja keskisuurille yrityksille on tulossa oma vapaaehtoinen kestävyysraportointiohje VSME (Voluntary Standard for non-listed Small- and Medium-sized Enterprises). Tämä ohje tarjoaa pk-yrityksille yksinkertaisen ja käytännöllisen tavan vastata kasvaviin kestävyyteen liittyviin odotuksiin ja vaatimuksiin. Kestävyysraportointiohjeen on laatinut Euroopan komission alainen EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), joka on myös suuryrityksiä Lue lisää…

Yrityksen vastuullisuustyön strateginen johtaminen

Yrityksen vastuullisuustyön strateginen johtaminen

Yrityksen vastuullisuustyö on parhaimmillaan kokonaisvaltaista, strategista ja vaikuttavaa toimintaa, jolla liitetään eettiset, taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristönäkökulmat yrityksen liiketoiminnan ytimeen. Se ei rajoitu lakien ja säädösten noudattamiseen, vaan on aloitteellista ja luovaa toimintaa, joka luo arvoa yritykselle, sen sidosryhmille ja yhteiskunnalle. Vastuullisuustyön strateginen johtaminen on avainasemassa yrityksen pitkäaikaisen menestyksen ja kestävän kehityksen varmistamisessa. Vastuullisuustyön strategisen johtamisen tarkoituksena on integroida vastuullisuus osaksi yrityksen ydintoimintaa, johtamista ja arkea siten, että se tukee yrityksen liiketoiminnalle ja vastuullisuustyölle asetettuja päämääriä. Lue lisää…

Sidosryhmätyö

Ihminen sidosryhmätyön keskiössä pk-yrityksen vastuullisuustyössä

Pk-yrityksissä vastuullisuustyö on laaja ja moniulotteinen prosessi, joka vaatii hyvää suunnittelua ja tarkkaa resurssien hallintaa. Keskeinen osa tätä työtä on sidosryhmätyö, joka toimii perustana yrityksen kestävälle ja vaikuttavalle toiminnan kehittämiselle. Sidosryhmien tunnistaminen, analysointi ja aktiivinen vuorovaikutus niiden kanssa ovat avainasemassa, kun pyritään luomaan pitkäjänteistä arvoa yritykselle ja sen sidosryhmille. – Sidosryhmätyö pk-yrityksissä Sidosryhmät koostuvat kaikista tahoista, joihin yritys vaikuttaa toiminnallaan tai jotka voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa yritykseen. Näitä ovat esimerkiksi asiakkaat, henkilöstö, tavarantoimittajat, paikallisyhteisöt, viranomaiset Lue lisää…

Viherpesu

EU-viherpesudirektiivin keskeinen sisältö ja vaikutukset kuluttajille ja pk-yrityksille

Euroopan parlamentin helmikuussa 2024 hyväksymällä viherpesudirektiivillä EU haluaa lopettaa viherpesun ja tarjota kuluttajille entistä luotettavampaa tietoa tuotteiden kestävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Viherpesulla tarkoitetaan sitä, että kuluttajalle annetaan harhaanjohtava vaikutus tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä. Viherpesudirektiivi pyrkii takaamaan, että kuluttajat voivat tehdä tietoon perustuvia ympäristöystävällisiä valintoja ostaessaan tuotteita ja palveluita. Direktiivi edellyttää, että ympäristöväitteiden tulee olla selkeitä, objektiivisia ja todennettavissa. Tämä tarkoittaa, että yritykset eivät voi enää tehdä yleisiä ja epämääräisiä väitteitä, kuten ”ympäristöystävällinen” tai ”vihreä”, ilman konkreettisia Lue lisää…

Kaksoisolennaisuusanalyysi

CSR-direktiivin mukainen kaksoisolennaisuusanalyysi pk-yrityksissä

Yritysten kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja sen mukainen kaksoisolennaisuusanalyysi ovat tuoneet uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia yritysten vastuullisuustyöhön. Vaikka direktiivi koskee pääasiassa suuria yrityksiä, myös pk-yritykset voivat hyötyä sen periaatteiden soveltamisesta. Tämä kirjoituksessa tarkastelen, mitä kaksoisolennaisuusanalyysi on ja mitä se käytännössä merkitsee pk-yrityksille, jotka eivät ole direktiivin mukaisen sääntelyn piirissä. – Mitä on kaksoisolennaisuusanalyysi? Kaksoisolennaisuusanalyysissä arvioidaan yrityksen vastuullisuustoimien vaikutuksia sekä yrityksen taloudellisen menestyksen että sen sidosryhmien näkökulmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys tarkastelee sekä Lue lisää…

Rebound-ilmiö

Rebound-ilmiö vastuullisuustyössä

Vastuullisuustyöllä tarkoitetaan toimia, joilla pyritään vähentämään ympäristövaikutuksia ja parantamaan taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Vastuullisuustyötä voidaan tehdä kaikilla tasoilla yksilöstä ja yhteisöistä kokonaisiin yhteiskuntiin. Niin kutsuttu rebound-ilmiö tarkoittaa tilannetta, jossa vastuullisuustyöllä saavutetut hyödyt mitätöityvät osittain tai kokonaan. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen rebound-ilmiötä, sen ilmenemismuotoja ja vaikutuksia vastuullisuustyöhön sekä keinoja sen hallitsemiseksi. – Mikä on rebound-ilmiö? Rebound-ilmiö viittaa tilanteeseen, jossa teknologinen edistys tai tehokkuusparannus, joka on suunniteltu vähentämään resurssien kulutusta tai ympäristövaikutuksia, johtaa lopulta resurssien suurempaan käyttöön Lue lisää…

Raha auttaa kasvamaan

Mikä yrityksen vastuullisuustyössä maksaa?

Vastuullisuustyön kustannukset: investointien tarve ja vaikutukset Vastuullisuustyö on yrityksille keskeinen osa tuloksellista liiketoimintaa, mutta silti se usein nähdään pelkkänä kustannuseränä. Vastuullisuustyön kustannukset syntyvät pääasiassa investoinneista ja resurssien käytöstä. Investoinnit voivat kohdistua esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen, uudenlaisiin teknologioihin tai prosessien uudistamiseen, jotka kaikki voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen taloudelliseen tulokseen pitkällä tähtäimellä. Investointien kuluja tarkastellessa on tärkeää huomioida myös niiden potentiaaliset riskit, kuten markkinamuutokset, teknologiset haasteet ja lainsäädännön muutokset. Investointien kustannukset voivat sisältää suunnitteluun, hankintoihin, käyttöön ja ylläpitoon Lue lisää…

Muna vai kana?

Kumpi oli ensin, yrityksen vastuullisuusstrategia vai -raportti? Yritysten kestävyysraportoinnin CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive) asteittainen voimaantulo on aiheuttanut säpinää ennen kaikkea suurissa alle 500 henkilöä työllistävissä yrityksissä, jotka ovat ensi vuonna tulossa raportointivelvollisuuden piiriin. Myös monessa keskisuuressa enintään 250 työntekijän yrityksessä, joissa raportointivelvollisuuden rajat alkavat lähestyä, mietitään raportointivelvollisuuden mukanaan tuomia käytännön toimia. Direktiivin mukaiset ESRS-standardit (European Sustainability Reporting Standards) määrittelevät hyvinkin laajasti ja kattavasti tiedot, jotka yritysten on raportoitava olennaisiksi katsomistaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaansa Lue lisää…