Yritystoimintaan – niin kuin elämään yleensäkin – liittyy riskejä. Niitä ei kannata pelätä, eikä niitä tarvitse pelätä, varsinkaan jos tekee asialle jotain. Riskienhallinta on yksi yritysvastuutyön hyödyistä yrityksille, eikä sen merkitystä suinkaan pidä vähätellä. Riskienhallinta on kaiken yritystoiminnan tärkeä työkalu.

Yrityksen kannalta riski kuvaa sitä mahdollisuutta, että tapahtuu jotain, mikä haittaa tai jopa uhkaa yrityksen toimintaa. Riskit tuovat toimintaan epävarmuutta ja haittaavat siten tavoitteiden saavuttamista. Riskienhallinnalla pyrimme tunnistamaan ja hallitsemaan tällaisia tekijöitä ja tapahtumia.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisimmillaan riskienhallinta on järkeviä valintoja. Yritys valitsee tarvitsemansa koneet ja laitteet luotettavilta ja hyviksi tiedetyiltä toimittajilta, yritys valitsee kumppaneikseen luotettaviksi tiedettyjä tahoja ja yritys on selvillä toimintaansa koskevista viranomaisvaatimuksista ja noudattaa niitä. Näitä esimerkkejä noudattamalla yritys on jo ottanut riskienhallinnan tärkeät ensiaskeleet.

Yritysvastuutyön yksi peruspilareista, aktiivinen sidosryhmätyö, on sekin tärkeä osa riskienhallintaa. Olemalla aktiivisessa vuorovaikutuksessa eli juttelemalla sidosryhmiensä, kuten esimerkiksi asiakkaidensa, alihankkijoidensa, tavarantoimittajiensa ja rahoittajiensa kanssa yritys saa tietoa heidän asenteistaan, odotuksistaan ja toiveistaan yritystä ja sen toimintaa kohtaan. Olemalla herkällä korvalla sidosryhmiensä kanssa yritys voi tunnistaa myös hiljaisia signaaleja ja riskejä, jotka muuten saattaisivat jäädä kokonaan huomaamatta. Näin yritystoimintaa on helpompi kehittää oikeaan suuntaan.

Olemalla herkällä korvalla sidosryhmiensä kanssa yritys voi tunnistaa myös hiljaisia signaaleja ja riskejä, jotka muuten saattaisivat jäädä kokonaan huomaamatta.

Aktiivinen kanssakäyminen sidosryhmien kanssa auttaa yritystä myös suojautumaan maineriskiltä. Tämä on sikäli tärkeää, että maine tunnetusti vaikuttaa merkittävästikin yrityksen menestykseen. Ja koska maine perustuu ennen kaikkea yrityksen ja sidosryhmien väliseen suhteeseen, auttaa hyvin hoidettu sidosryhmätyö ja yrityksen hyvä maine kestämään pienet kolhutkin paremmin.

Oman haasteensa riskienhallinnan kannalta tuovat alihankkijat ja kumppanit, joiden toimet voivat pahimmillaan heijastua negatiivisesti päämiehenkin maineeseen. Tähänkin yritys pystyy vaikuttamaan aktiivisella sidosryhmätyöllä eli sillä, että käy vuoropuhelua arvoketjunsa toimijoiden kanssa ja on selvillä siitä, mitä nämä touhuavat. Samoin jo aikaisemmin mainitsemillani valinnoilla voidaan vaikuttaa tähän.

Riskienhallinta tuo turvallisuutta ja vakautta koko yrityksen toimintaan. Työntekijät tuntevat olonsa varmemmaksi ja turvallisemmaksi ja tuotannon laatu ja tehokkuus paranevat. Varautuminen vähentää yllättävien vahinkojen määrää ja niiden kustannuksia. Resursseja pystytään kohdentamaan paremmin, kun omaa toimintaa tunnetaan paremmin. Ja lopulta yrityksen maine ja asiakastyytyväisyys paranevat.

Yritysvastuutyötä tekevässä ja vastuullisesti toimivassa yrityksessä riskienhallinta on osa yrityksen prosesseja ja arkipäivää. Henkilöstö, josta pidetään huolta ja jota kuunnellaan, tekee työnsä hyvin ja huolellisesti. Avoin ja läpinäkyvä viestintä ja hyvät suhteet sidosryhmiin edesauttavat tiedonkulkua niiden ja yrityksen välillä ja luovat mahdollisuuksia yrityksen ja sen toimintojen kehittämiseen oikeaan suuntaan. Sidosryhmät arvostavat vastuullisesti toimivaa yritystä. Lisäksi vastuullisuus parantaa yrityksen kilpailukykyä ja lisää kiinnostusta yritystä kohtaan. Kaikki tämä on myös hyvää riskienhallintaa.

Riskienhallinta yritysvastuun työkaluna. Oleellisimmat asiat tiivistettyinä yhteen diaan.