CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja sen mukana tullut laajempi yritysten kestävyysraportointivelvoite puhuttavat yritysmaailmassa. Vaikka CSRD ja sen ESRS-standardit (European Sustainability Reporting Standards) eivät suoraan velvoita pienempiä ja keskisuuria yrityksiä, sen vaikutukset ulottuvat myös pk-sektorille. Kun suuret yritykset ja pörssiyhtiöt raportoivat vastuullisuustoimistaan entistä yksityiskohtaisemmin, vastuullisuusvaatimukset ja -odotukset heijastuvat väistämättä pk-yrityksiin, erityisesti sidosryhmäodotusten, toimitusketjujen ja yleisen asenneilmapiirin kautta.
–
Ryhtiä ja tavoitteellisuutta vastuullisuustyöhön
Kaikki yritykset tekevät jossain määrin vastuullisuustyötä. Se voi ilmetä vaikkapa energiansäästötoimenpiteinä, paikallisten yhteistyökumppaneiden suosimisena tai kierrätyksen edistämisenä. Ilman vastuullisuusstrategiaa nämä toimet ovat kuitenkin usein hajanaisia ja vailla selkeää suuntaa. CSRD-direktiivin suurin arvo pk-yrityksille on siinä, että se tuo niiden vastuullisuustyölle suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden elementit, jotka tällä hetkellä vielä puuttuvat monilta pk-yrityksiltä. Strategian puuttuessa vastuullisuustoimet ovat helposti satunnaisia, eikä niiden vaikutuksia voida arvioida tai mitata tehokkaasti.
CSRD-direktiivin suurin arvo pk-yrityksille on siinä, että se tuo niiden vastuullisuustyölle suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden elementit.
CSRD:n myötä vastuullisuusnäkökulmat on nivottava liiketoiminnan ytimeen, eikä niitä voi enää pitää pelkästään ylimääräisenä ”hyväntekeväisyytenä” tai pakollisena ponnistuksena. Direktiivi kannustaa yrityksiä laatimaan konkreettisia tavoitteita ja mittareita, joiden avulla vastuullisuustyö on suunnitelmallista ja mitattavaa. Kun pk-yritykset omaksuvat tämän ajattelutavan, niillä on paremmat mahdollisuudet tehdä vastuullisuudesta kilpailuetu. Yrityksen liiketoimintastrategiaan nivottu vastuullisuustyö puolestaan tukee liiketoiminnan pitkäjänteistä kehittämistä.
–
Resurssien tehokas hyödyntäminen pk-yrityksissä
Pk-yrityksillä ei ole varaa häröilyyn, vaan niiden on kohdennettava niukat resurssinsa tarkasti ja mahdollisimman tuottavasti. Vastuullisuustyössä tämä tarkoittaa sitä, että yritysten on tehtävä olennaisuusanalyysiin perustuvia valintoja siitä, mihin resursseja kohdennetaan. CSRD-direktiivi auttaa pk-yrityksiäkin kohdentamaan vastuullisuustoimintansa olennaisiin ja vaikuttaviin asioihin sen sijaan, että ne yrittäisivät kattaa liian laajaa kenttää.
Kun yritykset tiedostavat, mitkä vastuullisuustoimet ovat aidosti vaikuttavia ja liiketoiminnan kannalta merkityksellisiä, ne voivat keskittää resurssinsa näihin toimiin. Vaikka CSRD ei vaadi pk-yrityksiltä raportointia, se luo paineita ja kannustaa pk-yrityksiä panostamaan vastuullisuuteen työn vaikuttavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.
Kun yritykset tiedostavat, mitkä vastuullisuustoimet ovat aidosti vaikuttavia ja liiketoiminnan kannalta merkityksellisiä, ne voivat keskittää resurssinsa näihin toimiin.
–
CSRD kannustaa aitoihin tekoihin ja vähentää viherpesua
CSRD-direktiivi vähentää viherpesun riskiä kannustamalla yrityksiä tekemään todellisia dataan perustuvia tekoja ja mittaamaan niiden vaikutuksia. Tämä vaatii yrityksiltä läpinäkyvyyttä ja tarkkuutta vastuullisuustyössään, mikä heijastuu vastuullisuuskulttuuriin koko toimitusketjun tasolla. Pk-yritykset, jotka toimivat osana suurempia toimitusketjuja, joutuvat välillisesti vastaamaan vastuullisuuskriteereihin, mikä edistää vastuullisuustoimien laajenemista ja syvenemistä.
Monet pk-yritykset ovat jo nyt aidosti sitoutuneita vastuullisuuteen, mutta ilman ulkopuolista painetta voi olla vaikea löytää oikeaa polkua tai resursseja vastuullisuustyön jäsentämiseksi. CSRD:n luoma selkeä viitekehys ja konkreettiset vaatimukset auttavat pk-yrityksiä suuntaamaan panostuksensa niihin vastuullisuustoimiin, jotka tuottavat mitattavia hyötyjä liiketoiminnalle, ympäristölle ja yhteiskunnalle.
–
Mahdollisuus kilpailuedun vahvistamiseen
Valveutuneet pk-yritykset näkevät CSRD-direktiivin ja sen seurannaisvaikutukset rasitteen ja sääntelytaakan sijaan mahdollisuutena. Vastuullisesta liiketoimintamallista on tulossa uusi normi, ja sidosryhmät, kuten asiakkaat, sijoittajat ja yhteistyökumppanit, arvostavat entistä enemmän yrityksiä, jotka voivat osoittaa konkreettisia vastuullisuustoimia ja niiden vaikutuksia. Vastuullisuus on sekä eettinen velvoite että tapa erottautua markkinoilla ja houkutella sitoutuneita asiakkaita sekä työntekijöitä.
Yritykset, jotka pystyvät osoittamaan konkreettiset vastuullisuustekonsa ja niiden liiketoimintavaikutukset, hyötyvät CSRD-direktiivin luomasta standardisoinnista ja voivat helpommin päästä mukaan arvoketjuihin, joissa vaaditaan nyt vielä korkeana pidettävää vastuullisuustasoa. Tämä puolestaan parantaa yrityksen kilpailukykyä ja pitkäaikaista kestävyyttä.
–
Vastuullisuus on yrityksen uusi kilpailukyky
CSRD-direktiivin luoma paine kehittää vastuullisuustyötä voidaan nähdä mahdollisuutena uudistua ja kehittää liiketoiminnan perusteita. Vastuullisuusstrategian luominen voi toimia pk-yrityksille väylänä laajempaan liiketoiminnan kehittämiseen ja kestävien arvojen rakentamiseen. Yritykset, jotka omaksuvat vastuullisuustoiminnan osaksi liiketoiminnan ydinprosesseja, voivat varautua tuleviin muutoksiin paremmin ja sopeutua esimerkiksi tiukentuviin sääntelyvaatimuksiin tai sidosryhmien vastuullisuusodotuksiin.
CSRD-direktiivin luoma paine kehittää vastuullisuustyötä voidaan nähdä mahdollisuutena uudistua ja kehittää liiketoiminnan perusteita.
Direktiivin tavoitteena ei ole pelkästään pakottaa yrityksiä toimimaan vastuullisemmin, vaan myös tukea niiden siirtymää kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tämä edellyttää uteliaisuutta, rohkeita valintoja ja kykyä nähdä vastuullisuus osana liiketoiminnan arvoa. Pk-yrityksille tämä voi tarkoittaa uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista, tehokkaampaa resurssien hallintaa ja esimerkiksi energiatehokkuustoimenpiteiden kautta saavutettavia kustannussäästöjä.
Pk-yritykset eivät suinkaan ole vastuullisuustyön kehityksen kyytiläisiä, vaan ne voivat itse tarttua ohjaimiin ja ottaa aktiivisen roolin matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. CSRD-direktiivi antaa selkeät suuntaviivat ja kannustaa myös pk-yrityksiä nostamaan vastuullisuustyönsä uudelle tasolle. Tämä hyödyttää yrityksiä itseään sekä myös laajempaa yhteiskuntaa ja ympäristöä, joiden varaan kaikki liiketoiminta lopulta rakentuu.