Uudet teknologiat, kuten tekoäly (AI), esineiden internet (IoT), lohkoketju ja lisätty/virtuaalitodellisuus (AR/VR), tulevat mullistamaan vastuullisuustyön kaikenkokoisissa yrityksissä jo ihan lähivuosina. Miten nämä nousevat teknologiat muuttavat vastuullisuustyötä pk-yrityksissä ja millaisella aikataululla voimme odottaa näiden kehitysten yleistyvän?

Yritysten vastuullisuustyö on tulossa yhä keskeisemmäksi osaksi niiden arkea. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea lisääntyneet säätelyvaatimukset, kuten EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivi Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Suurille yrityksille siirtymä kohti kattavaa vastuullisuusraportointia voi olla haastavaa, mutta hallittavissa niiden resurssien ansiosta. Sen sijaan pienille ja keskisuurille yrityksille, joissa resurssit ja pääsy uusimpiin teknologioihin ovat rajatumpia, tämä tie on monimutkaisempi.

Nykyiset haasteet pk-yritysten vastuullisuustyössä

Pk-yritykset ovat keskeinen osa maailmanlaajuista taloutta, ja ne kattavat noin 99 % kaikista yrityksistä EU:ssa. Monet pk-yritykset kohtaavat haasteita vastuullisuustyössään. Yrityksissä koetaan, että vastuullisuustyö on vaikeasti hallittavissa oleva kokonaisuus, josta saatava tieto on hajallaan. Usein puuttuu aikaa ja osaamista. Näin vastuullisuustyön hyödyt ja sen yhteys yrityksen liiketoimintaan ja tuloksentekokykyyn jäävät tunnistamatta.

Vastuullisuustyön hyödyt ja sen yhteys yrityksen liiketoimintaan ja tuloksentekokykyyn jäävät tunnistamatta.

CSRD-direktiivin ja taksonomia-asetuksen kaltaiset suuryrityksiin suoraan kohdistuvat sääntelyvaatimukset edellyttävät niiltä yksityiskohtaista raportointia ympäristöön, yhteiskuntaan, talouteen ja hallintoon liittyvistä tekijöistä. Tällainen sääntely vaikuttaa arvoketjujen kautta yhä enenevissä määrin myös pk-yrityksiin, joilta voidaan odottaa vastuullisuustyötä ja -raportointia esimerkiksi edellytyksenä kilpailutuksiin pääsemiselle tai rahoituksen saamiselle.

Tiedon manuaalinen kerääminen, analysointi ja raportointi on aikaa vievää ja kallista. Toisin kuin suurilla yrityksillä, joilla on taloudellisia mahdollisuuksia palkata konsultteja tai ottaa käyttöön kehittyneitä järjestelmiä, useimmilla pk-yrityksillä ei tällaisia resursseja ole. Lisäksi nykyisten tiedonkeruumenetelmien pirstaleisuus vaikeuttaa luotettavan ja ajantasaisen datan tuottamista, erityisesti Scope 3 -päästöjen osalta, jotka liittyvät toimitusketjun välillisiin päästöihin.

Tässä kohtaa uudet teknologiat voivat astua esiin, tarjoten tavan automatisoida ja yksinkertaistaa vastuullisuustyötä samalla varmistaen sääntelyvaatimusten noudattamisen.

Uusien teknologioiden rooli vastuullisuustyössä

Tekoäly (AI) mullistaa tavan, jolla dataa kerätään ja käsitellään kestävyysseikkojen seuraamista, arviointia ja vastuullisuusraportointia varten. Tekoälypohjaiset sovellukset voivat automatisoida keskeisten vastuullisuusmittareiden seurannan ja analyysin tunnistamalla merkitykselliset tiedot yrityksen eri osa-alueilta. Tämä säästää aikaa ja vähentää virheitä tiedonkeruussa, tehden seurannasta, analyysistä ja raportoinnista tehokkaampaa ja tarkempaa.

Pk-yrityksille tekoäly voi vastuullisuustyössä olla erityisen hyödyllinen energian kulutuksen, jätehuollon ja muiden vastuullisuuteen liittyvien toimintojen seurannassa. Tekoälyn avulla pienemmätkin yritykset voivat automaattisesti kerätä tarvittavat tiedot, analysoida niitä reaaliajassa ja luoda raportteja, jotka vastaavat sääntelyn vaatimuksia ja sidosryhmien odotuksia. Tämä poistaa manuaalisen tiedonsyötön ja analyysin tarpeen, mikä mahdollistaa pk-yritysten keskittymisen enemmän kestävien liiketoimintastrategioiden toteuttamiseen.

Tekoälyn avulla pienemmätkin yritykset voivat automaattisesti kerätä tarvittavat tiedot, analysoida niitä reaaliajassa ja luoda raportteja, jotka vastaavat sääntelyn vaatimuksia ja sidosryhmien odotuksia.

Esineiden internet (IoT) mahdollistaa fyysisten laitteiden, kuten antureiden ja koneiden, kytkeytymisen internetiin ja tiedon välittämisen reaaliajassa. Vastuullisuustyön näkökulmasta IoT voi seurata kaikkea energiankulutuksesta päästöihin, jätteisiin ja resurssien käyttöön. Upottamalla IoT-laitteita yrityksen keskeisiin toimintoihin pk-yritykset voivat kerätä tarkkaa dataa ilman manuaalista työtä.

Toimialoilla, kuten valmistus, maatalous ja logistiikka, joissa vastuullisuustyö ja sen raportointi on erityisen monimutkaista, voidaan IoT:n avulla seurata tarkasti toiminnan ympäristövaikutuksia. Pk-yrityksille IoT-teknologian käyttöönotto voi mahdollistaa päästöjen, vedenkulutuksen ja jätteiden reaaliaikaisen seurannan keräten dataa, jonka avulla yritys voi varmistaa kestävän kehityksen tavoitteidensa saavuttamisen.

Kryptovaluutoista tuttu lohkoketjuteknologia varmistaa tiedon eheyden luomalla muuttumattomia digitaalisia tietueita. Vastuullisuustyössä, erityisesti toimitusketjujen ja Scope 3 -päästöjen seurannassa, lohkoketju voi parantaa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Lohkoketju voi tarjota varmennettavan tietueen vastuullisuusdatasta, varmistaen, että yritykset voivat todistaa noudattavansa sääntelyä.

Lohkoketjuteknologia varmistaa tiedon eheyden luomalla muuttumattomia digitaalisia tietueita.

Yritykset kamppailevat usein Scope 3 -raportoinnin kanssa, joka edellyttää päästöjen seuraamista toimitusketjun kautta. Lohkoketju voi tehdä tästä prosessista helpompaa luomalla muuttumattomia tietueita siitä, missä ja miten tuotteet on tuotettu ja kuljetettu. Tämä mahdollistaa jopa pienille yrityksille toimitusketjun kestävyyden tarkistamisen ja vastuullisuusvaatimusten noudattamisen.

Lisätty ja virtuaalitodellisuus (AR/VR) mahdollistavat yrityksille elämyksellisten vastuullisuuskoulutuksien tarjoamisen työntekijöilleen. VR-simulaatioiden avulla voidaan havainnollistaa liiketoimintakäytäntöjen ympäristövaikutuksia tavalla, johon perinteinen koulutus ei pysty. Tämä tekee oppimisesta sitouttavampaa ja kannustaa työntekijöitä omaksumaan kestävämpiä käytäntöjä.

AR/VR voi myös parantaa asiakas- ja sidosryhmäviestintää tarjoamalla virtuaalikierroksia toimitusketjuissa tai esittelemällä tuotteiden kestäviä valmistus- ja logistiikkaprosesseja. Tämä läpinäkyvä, vuorovaikutteinen lähestymistapa rakentaa luottamusta ja vahvistaa yrityksen sitoutumista kestävään kehitykseen.

Kuinka nopeaa muutos tulee olemaan?

Vaikka näiden teknologioiden potentiaali on ilmeinen, niiden laajamittainen käyttöönotto vie aikaa, erityisesti pk-yrityksissä. Uudet teknologiat ovat tulossa keskeiseksi osaksi vastuullisuustyötä kaikenkokoisissa yrityksissä, myös pk-yrityksissä. Nämä prosessit ovat jo täydessä käynnissä, ja tahti tulee vain kiihtymään.

Lyhyellä aikavälillä (seuraavat 2–5 vuotta)

Suuret yritykset ovat ensimmäisiä, jotka ottavat nämä teknologiat täysimittaisesti käyttöön. Monilla niistä on jo resurssit ja infrastruktuuri tekoälyn, IoT:n ja lohkoketjun integroimiseksi vastuullisuusprosesseihin. Sääntelypaineen kasvaessa ja sidosryhmien vaatiessa enemmän läpinäkyvyyttä, suuryritykset investoivat automatisoituihin järjestelmiin vastuullisuustyönsä tehostamiseksi.

Lyhyellä aikavälillä pk-yritykset alkavat ottaa käyttöön yksinkertaisempia, hyllystä löytyviä tekoäly-, IoT- ja AR/VR-ratkaisuja. Digitaalisesti edistyneemmät yritykset etenevät nopeammin käyttämällä työkaluja, jotka yksinkertaistavat tiedonkeruuta, analyysointia ja koulutusta. Kustannukset, osaamisen puute ja integroinnin monimutkaisuus hidastavat kuitenkin käyttöönottoa suurimmassa osassa pk-yrityksiä.

Keskipitkällä aikavälillä (5–7 vuotta)

Tässä vaiheessa suuryritykset ovat täysin integroituneet automatisoituihin raportointijärjestelmiin, joissa tekoäly, IoT ja lohkoketju toimivat yhdessä. Nämä järjestelmät keräävät, analysoivat ja raportoivat automaattisesti dataa säätelyvaatimusten mukaisesti.

Yhä useammat pk-yritykset ottavat käyttöön näitä teknologioita markkinakysynnän ja EU:n digitalisaatiota tukevien kannustimien avulla. Erityisesti pk-yrityksille suunnitellut tekoälypohjaiset ohjelmistoratkaisut alkavat yleistyä, mikä tekee vastuullisuusraportoinnin automatisoinnista helpompaa ja edullisempaa.

Pk-yrityksille suunnitellut tekoälypohjaiset ohjelmistoratkaisut alkavat yleistyä, mikä tekee vastuullisuusraportoinnin automatisoinnista helpompaa ja edullisempaa.

Pitkällä aikavälillä (7–10 vuotta)

Suurimmat yritykset ovat siirtyneet täysin autonomisiin vastuullisuusjärjestelmiin, joissa tiedonkeruu on saumatonta ja jossa tiedot analysoidaan ja raportit generoidaan automaattisesti. Kaikki yrityksen keskeiset järjestelmät ja laitteet ovat kytkeytyneet toisiinsa ja ne tuottavat jatkuvasti dataa yrityksen ja sen sidosryhmien tarpeisiin. Kaksoisolennaisuusanalyysiin ja kestävyysraportointiin keskittyviltä konsultointiyrityksiltä ovat loppuneet työt.

Pitkällä aikavälillä myös pk-yritykset pääsevät käyttämään automatisoituja vastuullisuustyökaluja. Kun teknologian hinta laskee ja pk-yritykset tulevat yhä tutummiksi näiden järjestelmien kanssa, käyttöönoton ero suurten yritysten ja pk-yritysten välillä kaventuu. Sääntelyviranomaiset tarjoavat kannustimia ja tukia pk-yrityksille uusien teknologioiden käyttöönoton helpottamiseksi.

Tekoäly ja esineiden internet ovat osa yrityksen arkea. Vastuullisuustyö on integroitu osaksi yrityksen liiketoimintastrategiaa eikä siitä enää puhuta erillisenä aiheena. Lohkoketjut varmistavat datan saatavuuden ja luotettavuuden. Lisätyn ja virtuaalitodellisuuden (AR/VR) avulla yritykset tarjoavat elämyksellisiä koulutuksia työntekijöilleen ja havainnollistavat käytäntöjään sidosryhmilleen interaktiivisesti. Liiketoimintamallit on mukautettu kiertotalouteen ja sen tavoitteisiin. Vastuullisuus nähdään kollektiivisena velvollisuutena, jossa yritykset ottavat suurta roolia yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvoinnin edistämisessä ja tekevät samalla hyvää tulosta. Yksilöllinen vastuu sulautuu yritysten toimintaan, ja sidosryhmien, kuten asiakkaiden ja työntekijöiden, vastuullisuusodotuksia ja niihin vastaamista pidetään itsestään selvinä.

Esimerkiksi englantilainen Provenance käyttää lohkoketjuteknologiaa jo nyt varmistaakseen brändien vastuullisuusväittämien paikkansapitävyyden ja aitouden. Heidän alustansa takaa toimitusketjujen läpinäkyvyyden, mikä mahdollistaa yrityksille ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten luotettavan esittelyn. Provenance auttaa brändejä täyttämään sääntelyvaatimukset, vähentämään viherpesua ja parantamaan kuluttajien luottamusta tarjoamalla varmennettuja vastuullisuustodistuksia. Järjestelmä automatisoi väittämien hallinnan ja varmistaa, että vastuullisuusdata integroidaan useisiin myyntikanaviin. provenance.org

Riskit, haasteet ja etiikka

Vaikka teknologiat tarjoavat huomattavia etuja, niiden käyttöönottoon liittyy myös riskejä ja haasteita. Esimerkiksi lohkoketjun energiankulutus voi olla merkittävä haaste, sillä suuret datakeskukset voivat lisätä ympäristökuormitusta. Lisäksi teknologioiden skaalautuvuus ja käyttöönoton kustannukset voivat olla este pk-yrityksille. On tärkeää varmistaa, että teknologiat otetaan käyttöön oikeisiin käyttötarkoituksiin ja että ne palvelevat todellisia liiketoiminnan tarpeita.

Myös etiikka on keskeinen tekijä uusien teknologioiden käytössä. Esimerkiksi tekoälyn ja IoT:n kohdalla on otettava huomioon tietosuoja ja tiedonkeruun eettisyys. Vaikka lohkoketju varmistaa tietojen eheyden, tietosuojaan liittyvät kysymykset, kuten GDPR (General Data Protection Regulation), asettavat selkeitä rajoituksia tietojen keruulle, käsittelylle ja säilytykselle. Tiedon anonymisointi ja pseudonymisointi ovat usein välttämättömiä prosesseja, jotta tietosuoja voidaan taata myös lohkoketjuteknologiaa käytettäessä. Erityisesti työntekijöiden ja asiakkaiden tietojen käsittelyssä on varmistettava, että tietojen keruu, tallentaminen ja käyttö tapahtuvat läpinäkyvästi ja niiden käyttöä on mahdollista valvoa.

Myös etiikka on keskeinen tekijä uusien teknologioiden käytössä.

Teknologioiden saatavuuteen liittyy myös merkittäviä haasteita, erityisesti pk-yrityksille ja syrjäisemmille alueille, joilla ei ole yhtä hyviä resursseja tai infrastruktuuria kuin taajaan asutuilla alueilla. Uusien teknologioiden korkeat kustannukset ja resurssien epätasainen jakautuminen voivat estää pk-yrityksiä ja heikommassa asemassa olevia alueita hyödyntämästä niitä täysimääräisesti. Tästä syystä on tärkeää, että teknologioiden käyttöönotossa otetaan huomioon myös näiden yritysten tarpeet ja mahdollisuudet, jotta siirtymä tapahtuu mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja tukee kaikkien yhteiskunnan toimijoiden osallistumista.

Sidosryhmien rooli

Sidosryhmät, kuten asiakkaat, toimittajat ja sijoittajat, voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, miten yritykset kehittävät vastuullisuustyötään. Sidosryhmät vaativat yhä enemmän läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta, mikä pakottaa yrityksiä ottamaan käyttöön uusia teknologioita varmistaakseen kilpailukykynsä. Provenancen esimerkissä lohkoketjun käyttöönotto on vastaus asiakkaiden vaatimuksiin läpinäkyvyydestä ja tuotteiden alkuperän todentamisesta.

Yhteenveto

Uudet teknologiat, kuten tekoäly, IoT, lohkoketju ja AR/VR, tulevat mullistamaan pk-yritysten vastuullisuustyön jo ihan lähivuosina. Vaikka suuryritykset ovat eturintamassa näiden ratkaisujen käyttöönotossa, pk-yritykset tulevat seuraamaan perässä, kun teknologian hinta laskee ja siihen liittyvät työkalut kehittyvät helpommin lähestyttäviksi. Tekoäly auttaa automatisoimaan tiedonkeruuta ja raportointia, IoT mahdollistaa reaaliaikaisen ympäristövaikutusten seurannan, lohkoketju parantaa tiedon läpinäkyvyyttä ja eheyttä, ja AR/VR tuo uusia mahdollisuuksia koulutukseen sekä sidosryhmien sitouttamiseen.

Pk-yrityksille tämä teknologinen siirtymä tuo valtavia mahdollisuuksia tehostaa vastuullisuustyötä ja täyttää koko ajan alemmas valuvia sääntelyvaatimuksia. Samalla resurssitehokkuuden ja tuottavuuden parantuminen antavat niille mahdollisuuden keskittyä enemmän kestävien liiketoimintastrategioiden kehittämiseen, mikä vahvistaa niiden kilpailu- ja tuloksentekokykyä. Teknologian mahdollistama läpinäkyvyys ja tehokkuus auttavat pk-yrityksiä ottamaan entistä suuremman roolin vastuullisessa liiketoiminnassa ja edistämään kestävää kehitystä.

Matka kohti täysautomaatiota on jo hyvässä vaiheessa ja pk-yrityksille on selvää, että nämä teknologiat ovat avain tulevaisuuden liiketoiminnan kehitykseen. Niiden, jotka omaksuvat nämä ratkaisut ajoissa, on mahdollista saavuttaa merkittäviä etuja sekä sääntelyvaatimusten noudattamisessa että liiketoiminnan ja sen vastuullisuuden vahvistamisessa.