Hiilijalanjälki alkaa käsitteenä olla useimmille ihmisille ja yrityksille tuttu. Hiilijalanjälkihän kuvaa ihmisen, yrityksen tai yksittäisen tuotteen ilmastovaikutuksia, jotka saadaan laskemalla yhteen kaikki tarkastelun kohteen elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt muutettuina hiilidioksidisekvivalenteiksi (CO2-ekv). Koska esimerkiksi metaani on ilmastolle paljon haitallisempaa kuin hiilidioksidi, on sen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen yhteismitallistettu hiilidioksidiekvivalenteiksi käyttämällä sen haitallisuuden mukaista kerrointa. Näin on menetelty kaikkien kasvihuonekaasujen kohdalla.

Miksi yrityksen kannattaa lähteä selvittämään toimintansa tai tuotteensa hiilijalanjälkeä? Hiilijalanjäljen laskenta tuo yrityksen päästöt näkyviksi ja luo näin perustan niiden mahdollisimman kustannustehokkaalle vähentämiselle. Kun tiedetään, missä ja miten yrityksen päästöt syntyvät, pystytään resursseja suuntaamaan sinne, missä vähentämistoimenpiteillä on suurin vaikutus. Prosessien optimointi ja parempi resurssitehokkuus tuovat myös suoraa kustannussäästöä.

Kuluttajat odottavat yrityksiltä entistä läpinäkyvämpää ja vertailukelpoisempaa tietoa niiden vastuullisuudesta ja hiilijalanjäljestä. Kaupan liiton tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia suomalaisista kuluttajista on valmis maksamaan korkeampaa hintaa kestävistä tuotteista. Yritykset voivat vastata asiakkaiden, omien työntekijöiden ja muiden sidosryhmiensä vastuullisuutta koskeviin odotuksiin vastuullisuustyöllä, yritysvastuun raportoinnilla ja viestinnällä. Hiilijalanjäljen laskenta luo pohjan näille. Samalla luodaan merkittävää lisäarvoa yritykselle ja sen tuotteille. Tämä koskee ihan kaikkia yrityksiä, ei ainoastaan niitä, jotka jo ovat yritysvastuun raportointivelvollisia tai tulossa tämän raportointivelvollisuuden piiriin.

Käytännössä yrityksen hiilijalanjäljen laskenta on aina yrityskohtainen prosessi. Alkuun pääsee hankkimalla tietoa hiilijalanjäljen laskennasta ja sen perusteista. Yritys voi myös verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden samassa tilanteessa olevien yritysten kanssa, jolloin tiedon saanti ja kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa kuin yksin. Laskentaan on myös tarjolla runsaasti ulkopuolista apua. Tärkein asia on ryhtyä toimiin laskentaprosessin käynnistämiseksi.

Yrityksen hiilijalanjäljen laskenta on aina yrityskohtainen prosessi.

Hiilijalanjäljen laskenta, kuten kaikki muukin yrityksen vastuullisuustyö, on tavoitteellista toimintaa, jonka päämääränä on edistää yrityksen ydinliiketoimintaa ja strategiaa. Niinpä hiilijalanjäljen laskennassakin on tärkeää asettaa sille realistiset ja liiketoimintaa tukevat tavoitteet. Tähän liittyy oleellisesti laskennan rajaus ja menetelmien valinta: minkälainen ja miten toteutettu laskenta palvelee parhaiten sille asetettuja tavoitteita?

Tämän jälkeen lähdetään tunnistamaan yrityksen päästölähteitä ja keräämään niihin liittyvää dataa. Tämä vaihe voi vaatia paljonkin aikaa ja työtä, sillä se on tehtävä mahdollisimman huolella, jotta lopputulos olisi totuudenmukainen. Laskennan tulosten perusteella voidaan löytää yrityksen merkittävimmät päästölähteet ja lähteä vähentämään niistä aiheutuvia päästöjä. Oikein tunnistetut päästöt ja niiden vähentämistoimenpiteet luovat pohjan päästölaskennan raportoinnille ja sisäiselle ja ulkoiselle viestinnälle.

Yrityksen hiilijalanjäljen laskennassa on muutamia perusperiaatteita, joita tulisi noudattaa. Laskennassa tulee olla mahdollisimman tarkka, avoin ja johdonmukainen. Laskentaperusteiden ja niihin oleellisesti vaikuttaneiden asioiden tulee olla ulkopuolisellekin selkeästi näkyvissä ja ymmärrettävissä. Erityisesti tulosten tulkinnassa ja päästöjen vähennyskohteista päätettäessä tulee keskittyä asioihin, jotka ovat oleellisia ja merkityksellisiä. Päästövähennystavoitteista päätettäessä kannattaa pyrkiä olemaan kunnianhimoinen mutta realistinen.

Laskennan voi etenkin pienissä yrityksissä tehdä itse huolellisen asiaan perehtymisen jälkeen. Tähän saa apua esimerkiksi kunnallisten elinvoimatoimijoiden ja yrittäjäjärjestöjen kautta. Itse tehdylle laskennalle tulee aina hankkia ulkopuolinen varmennus taholta, joka tarkastaa laskennan ja sen tulokset.

Vähänkin laajempi hiilijalanjälkilaskenta on vaativa ja monisäikeinen prosessi, joka kannattaa suosiolla antaa ulkopuolisen tahon tehtäväksi. Tällöinkin yrityksen oma aktiivisuus ja ajankäyttö on tarpeen etenkin laskentaan liittyvien tavoitteiden asettelussa ja laskentaan tarvittavan datan keräämisessä. Tämä ajankäyttö hyödyttää yritystä muun muassa vastuullisuuden kokonaiskuvan muodostamisessa. Laskentaan kerättyä dataa voi sitäkin usein hyödyntää esimerkiksi tuotanto- ja muiden prosessien tehostamisessa.